Tips när du ska välja inomhusfärg

Matt inomhusfärg
De senaste åren har matt inomhusfärg varit trendig. Om en yta är blank eller matt kan påverka hur en kulör återges. Medan en matt kulör får ett högre djup så reflekteras ljuset i en blank kulör och gör att den upplevs ljusare. Matta inomhusfärger används ofta i sovrum, läshörnor och vardagsrum som bidrar till en lugn och harmonisk atmosfär. Tänk på att en matt yta är känsligare och kan lättare bli fläckig.

Blank inomhusfärg
Blanka inomhusfärger används oftast i rum som är mer utsatta och på ytor som ska klara av att torskas av ofta. Dessa är exempelvis i kök, barnrum och hall. Där kan du använda ett högre glanstal. Eftersom ljuset reflekteras i blanka inomhusfärger så kan rummen upplevas som ljusare. Bra i ett arbetsrum eller i en mörk hall. När det handlar om badrum och tvättrum används en särskild vattenavvisande färg med ett högre glanstal.

Glansgrader
En färgs glans mäts på en skala från 1-100 där 1 är helmatt och 100 är högblank. Färger med skalan 1-6 räknas som matta. När du bygger hus med AChoice så kan du välja vilken färg och kulör du vill. I vårt standardutförande målas innerväggarna i alla rum med glansgrad 5 (matt) och i våtrum med glanstal 20 (halvmatt).

Svårt att välja kulör?
Har du svårt att välja kulör och vill ha inspiration? Sök gärna på ”årets färg eller färger inomhus” så får du fram inspiration och olika trender. Olika färgleverantörer har program där du kan testa kulörer online. Följ olika färgleverantörers eller inredares sociala medier (Alcro, Jotun, Beckers, Colorama, Nordsjöfärg…)

Lycka till med dina färg och kulörval

 

 

 

Grönt rum
Rosa rum
Gult rum
Beige rum

Inspiration

Categories

Blått rum

Tips att tänka på när du ska välja inomhusfärg. Beroende på om en yta är blank eller matt så återges färger på olika sätt. Blanka färger …

Slutbesiktning

Innan du kan flytta in i ditt nybyggda hus utförs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Såhär går det till.

En säker fasad

Ett stenhus från AChoice muras på plats med beprövade metoder och en långsiktigt hållbar ytterväggslösning.

Landskap

För att kunna bygga ett hus på en tomt krävs att den är byggklar. Här kan du läsa vad det innebär och vad du ska tänka på

Hållbara parets hus

Denna trädgårdsinspiration passar dig som vill bo i ett litet hus omgivet av vackra och gärna ätbara växter.

solstudie

Har du koll på hur solen och skuggor rör sig på din tomt? Så gör du en solstudie för att maximera husets planlösning och placering på tomten.

Bygg online - PLANLÖSAREN

Boka möte

Maila oss

Kontakta oss