ALLT DU BEHÖVER VETA OM ABS 18

 

Köper du ett nyckelfärdigt hus bör du ha full koll på entreprenadavtalet. Är det Konsumentverkets standardkontrakt ABS 18 du skriver på kan du slappna av. Läs vår artikel som förklarar varför just detta avtal är bäst, vad som ingår exakt och vad som är grundförutsättningarna för ett nyckelfärdigt hus.

 

Bra avtal ger bra hus

För att du som privat husköpare ska få nycklarna till ett nybyggt och problemfritt småhus krävs ett bra avtal. Bygger du ett nyckelfärdigt hus finns ingen anledning att frångå entreprenörskontraktet ABS 18. Med din trygghet i fokus har detta standardavtal tagits fram av Konsumentverket och Villaägarnas Riksförbund. Utan att gå in på detaljer innebär det en solklar win-win för dig som kund.

 

Referenser, referenser, referenser

Det tål att upprepas för det är jätteviktigt. Eftersom entreprenadkontrakt ABS 18 är kopplat till en specifik totalentreprenör behöver du undersöka tidigare referenser och ekonomisk status. Missa inte det.

 

Nyckelfärdigt vs. tilläggsbeställningar

Begreppet nyckelfärdigt hus är kopplat till ett fast pris och en tidplan som tydligt ska framgå av ABS 18-avtalet. Tilläggsbeställningar hanteras oftast som löpande räkning.

Läs gärna vår artikel som reder ut begreppet nyckelfärdigt hus

 

Vilka handlingar ska bifogas ABS 18?

Glöm less is more. Se till att få med alla handlingar kring husets utseende och utformning. Normalt innebär det en tomtkarta (nybyggnadskarta), arkitekt-ritningar som visar husets utformning och utseende med fasader, planlösning och sektion samt tekniska funktioner (konstruktions-, el- och VVS-ritningar). Ta även med materialspecifikationerna för inredningen (rumsbeskrivningar eller motsvarande) samt allmänna leveransbeskrivning och villkor.

Handlingarna ska antingen bifogas bygglovsansökan eller redovisas i startsamrådet med kommunen innan huset får börja byggas. Om inget annat är avtalat mellan dig och totalentreprenören ska de ingå i entreprenadkostnaden.

 

Vad händer om du vill lägga till garage eller markarbeten?

Det normala är att du låter totalentreprenören utföra större tilläggsarbeten. Om du hellre vill ge uppdraget till en annan entreprenör behöver du diskutera med totalentreprenören först, för att undvika problem som kan uppstå med två ansvariga byggare på plats samtidigt.

 

Värt att veta om vite

Det finns en vitesklausul vid försenad inflyttning i ABS 18. Tänk på att den kan sluta gälla om du som kund gör tilläggsbeställningar under arbetets gång utan att skriftligen säkerställa att inflyttningsdatum inte påverkas. Vitesbeloppet kan upplevas som lågt, men det beror på att flera merkostnader du kan drabbats av på grund av förseningen (dubbla hyror, förvaringskostnader med mera) tillkommer i efterhand.

 

Betala på rätt sätt

Vanligtvis finns en betalningsplan som säkrar att du betalar i takt med att arbeten utförs och inte i förskott. I ABS 18 finns normalt ett eller flera angivna betalningstillfällen för att trygga balansen mellan dig som kund och totalentreprenören. Praxis är att 10 % av den avtalade totalsumman betalas efter godkänd slutbesiktning.

 

Själv är bäste dräng

Sist men inte minst, läs både standardavtalet ABS 18 och dess allmänna bestämmelser mycket noggrant. När du läst klart läser du en gång till. Sedan skriver du under. Så får du bäst koll på dina egna rättigheter och skyldigheter.

 

Vill du köpa nyckelfärdigt stenhus i en trygg totalentreprenad?

När du bygger med Achoice är det självklart Konsumentverkets avtal ABS 18 som gäller. Och trygghet från första spadtaget. Dessutom kan du rita ditt drömhus själv online och bestämma allt själv!

Allt detta ingår när du köper stenhus av Achoice